PODSUMOWANIE REALIZACJI PODPROGRAMU

PODPROGRAM  2019 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa małopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 444 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Wietrzychowice.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

29 080,40 ton żywności;

879 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 444 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

    • edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 9 uczestników,
    • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 16 uczestników,
    • kulinarnych – 1 spotkanie dla 16 uczestników,
    • inne działania aktywizujące – 1 spotkanie dla 16 uczestników.