PODSUMOWANIE REALIZACJI PODPROGRAMU
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa małopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 444 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Wietrzychowice.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
29 080,40 ton żywności;
879 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 444 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
-
- edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 9 uczestników,
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 16 uczestników,
- kulinarnych - 1 spotkanie dla 16 uczestników,
- inne działania aktywizujące - 1 spotkanie dla 16 uczestników.
|