Gmina Wietrzychowice https://arch.wietrzychowice.pl/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-4/ Export date: Sun Nov 24 2:26:15 2024 / +0000 GMT |
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 1.542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej, 1.161,60 zł dla osoby w rodzinie. Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:
Pomoc żywnościowa w gminie Wietrzychowice przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków. DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
PODPROGRAM 2020 Podprogram 2020 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących. OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – wrzesień 2021 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH: Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków: Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu. Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 42,87 kg na osobę, w tym:
1) groszek z marchewką 3,2 kg, 2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg, 3) buraczki wiórki 1,40 kg, 4) powidła śliwkowe 1,50 kg, 5) mus jabłkowy 1,44 kg
6) makaron jajeczny 5 kg, 7) płatki owsiane 1 kg, 8) ryż biały 2 kg, 9) kasza jęczmienna 1,50 kg, 10) herbatniki maślane 0,40 kg, 11) kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg,
12) mleko UHT 7 l, 13) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,
14) szynka drobiowa 2,40 kg, 15) szynka wieprzowa 1,80 kg, 16) pasztet drobiowy 0,32 kg, 17) filet z makreli w oleju 1,19 kg,
18) cukier biały 4kg, 19) Miód nektarowy 0,50 kg
20) olej rzepakowy 4 l,
21) Fasolka po bretońsku 1,40 kg.
Podsumowanie Podprogramu 2019 W ramach Podprogramu 2019 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej objął wsparciem żywnościowym 444 osoby przekazując 29 080,40 ton żywności w formie 1 323 paczek. Podsumowanie Podprogramu 2018 W ramach Podprogramu 2018 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej objął wsparciem żywnościowym 569 osób przekazując 20 612,30 ton żywności w formie 1 120 paczek. We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.
|
Post date: 2021-03-15 08:13:00 Post date GMT: 2021-03-15 08:13:00 |