SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KLUBU SENIORA ZA MIESIĄC LISTOPAD

Sytuacja epidemiologiczna w naszym kraju i panujące zagrożenie  rozprzestrzenia się  koronawirusa w dalszym ciągu uniemożliwiła przeprowadzenie zajęć stacjonarnych. Niemniej jednak w tym trudnym dla wszystkich okresie izolacji i ograniczeń związanych z pandemią SARS-COV-2 nie zapomnieliśmy o Uczestnikach Klubu przebywających w domach. Pracownicy Klubu realizowali program w sposób alternatywny udzielając różnorodnych form wsparcia. Aby podtrzymać  powstałą więź pomiędzy Seniorami oraz wypełnić ich wolny czas w okresie epidemii, pracownicy kontynuowali realizację swoich zadań w formie zajęć zdalnych za pomocą strony internetowej Gmina Wietrzychowice Klub Seniora oraz Facebooka Klub Seniora Miechowice Wielkie. Ponadto byli w stałym kontakcie telefonicznym
z Klubowiczami oraz  przygotowywali pakiety zajęć do realizowania w domu.

W ramach warsztatów terapii zajęciowej Seniorzy mieli okazję wykonać różne prace manualne i w ten sposób mogli aktywnie i efektywnie wypełnić swój czas. Wszystkie informacje dotyczące sposobu wykonania, użytych materiałów oraz efektu końcowego prac były przekazane drogą elektroniczną. Jak zawsze Seniorzy przy wykonaniu prac wykazali się ogromną cierpliwością, precyzją
i pomysłowością czego dowodem są nadesłane zdjęcia. Zostały wykonane  kolorowe zakładki do książek, świąteczne skrzaty i choinki, bożonarodzeniowe kartki, błyszczące gwiazdy betlejemskie, dekoracyjne świeczniki oraz przepiękne stroiki na szklanej butelce. Seniorzy kontynuowali swoje zainteresowania i tak powstały niezwykłe obrazy jednego z Uczestników Klubu przedstawiające krajobrazy, kwiaty i zwierzęta.

Dla Seniorów zostały także przeprowadzone zajęcia zdalne
z szydełkowania. Wcześniej Klubowiczom rozwieziono sznurki i szydełka.  Uczestnikom przypomniano, jak wykonujemy magiczne kółko i z podkładki oraz pokazano wzory do wykonania koszyków i zawieszek na choinkę w kształcie serduszek. Nowością było poinformowanie i pokazanie Seniorom jak można samodzielnie zrobić przędze ze starych podkoszulków, gdyby nadal chcieliby szydełkować a zabrakło im dostarczonych sznurków. W czasie rozmów telefonicznych opowiedziano im też o pozytywnym wpływie szydełkowania na organizm. Zajęcia te zostały umieszczone na stronie Senior plus i Facebooka.

Motywowano również Seniorów do aktywności ruchowej na miarę ich umiejętności i predyspozycji. Przy pomocy filmików z YouTube udostępnianych przez panią Beatkę rehabilitantkę oraz poprzez kontakt telefoniczny zachęcano do  gimnastyki w domu oraz ćwiczeniach ruchowych na bóle karku, barku i chorobę zwyrodnieniową. W ramach zajęć zdalnych Seniorzy mogli także zapoznać się
z bardzo ciekawymi artykułami o tematyce zdrowotnej, które zostały zamieszczone na stronie internetowej Klubu. Wśród zamieszczonych tekstów znalazły się informacje na temat choroby zwyrodnieniowej, cukrzycy, endoprotezy stawu biodrowego, bólów kręgosłupa, nadciśnienia i leków.

Nie zapomniano również o zajęciach dietetyczno – kulinarnych, które również odbyły się zdalnie. Przygotowane zajęcia zostały zamieszczone na stronie internetowej Klubu i Facebooka. Seniorzy mogli zapoznać się
z wartościami odżywczymi proponowanych produktów oraz bardzo ciekawymi jesiennymi przepisami takimi jak frytki z batatów, rozgrzewająca herbatka, fasolka po bretońsku oraz zdrowe bez cukru placuszki bananowe. Seniorom przygotowane przepisy bardzo się podobały a niektórzy nawet przyrządzili je sobie w domu o czym informowali i opowiadali w rozmowach telefonicznych.

Wykonywanie prac w zaciszu domu umilały propozycje do śpiewania i słuchania piosenek, które zostały udostępnione z YouTube przez pana Jacka.

W tym trudnym dla Seniorów czasie izolacji i samotności, gdzie długotrwałe przebywanie w domach wpływa negatywnie na funkcjonowanie psychiczne i fizyczne organizmu,  ważnym działaniem była możliwość udzielenia wsparcia psychologa pani Beatki, która pełniła dyżur telefoniczny w piątki. Podczas indywidualnych rozmów monitorowano potrzeby, samopoczucie
i kondycję psychofizyczną Klubowiczów. Ponadto pani psycholog prowadziła
w formie rozmów telefonicznych zajęcia dotyczące stresu, jego przyczyn, objawów oraz sposobów radzenia się z sytuacją zagrożenia COVID – 19. Wszystkie materiały do zajęć zostały udostępnione na stronie internetowej Klubu.

Dodatkowo Seniorzy otrzymali materiały opracowane przez opiekuna Klubu i w ten sposób mogli w domu indywidualnie uczestniczy

w zajęciach zgodnych z ofertą Klubu. Wśród przekazanych materiałów znalazły się zadania
z gimnastyki pamięci takie jak krzyżówki, wykreślanki oraz zadania skojarzeniowe, muzyczne i matematyczne. Dzięki tym dostarczonym treściom Seniorzy mogli dalej uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych i ćwiczyć swój umysł. Dostarczono także Klubowiczom do przeczytania artykuły o tematyce zdrowotnej oraz książkę pana Macieja Zdziarskiego pt. „Gdy milkną oklaski. Zycie na sportowej emeryturze -wywiady z mistrzami” i gazety „UTW BEZ GRANIC: seniorzy na start!” z Fundacji Instytutu Łukasiewicza z Krakowa, za co bardzo dziękujemy.

W tym trudnym czasie opiekun Klubu służył Seniorom pomocą również
w formie zakupów z dostawą do domu oraz odpowiadał na bieżące ich potrzeby. Podczas rozmów telefonicznych monitorował powierzone zadania i motywował do podejmowania wysiłku przy pracy zdalnej.

Zajęcia w Klubie Seniora przeprowadzane w formie zdalnej to dla wszystkich nowa i niecodzienna sytuacja. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Seniorów staraliśmy się dostosować zajęcia do ich potrzeb i oczekiwań oraz udzielać wsparcia w tej trudnej sytuacji. Czekamy z niecierpliwością na czas,
w którym powrócimy do dawnej formuły zajęć i będziemy cieszyć się jeszcze bardziej wspólnym działaniem i przebywaniem ze sobą w naszym domu
w Miechowicach Wielkich.