Sprawozdanie za miesiąc marzec

W miesiącu marcu zajęcia w siedzibie Klubu Seniora w Miechowicach Wielkich były realizowane w dniach od 1 do 11 marca 2020 r. W związku z  panującym zagrożeniem rozprzestrzeniania się koronawirusa i Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii wszystkie zajęcia i wydarzenia w Klubie Seniora zostały zawieszone do odwołania.

W ramach działalności Klubu Seniora odbyły się zajęcia plastyczne podczas których uczestnicy własnoręcznie wykonali papierowe ptaki, które ozdobiły salę Klubu oraz wykonali okolicznościową gazetkę o tematyce wiosennej. W związku ze zbliżającymi się świętami Zmartwychwstania Pańskiego Seniorzy przygotowali także kwiaty z bibuły, które miały ozdobić wielkanocne palmy. Wszyscy wykazali duże zaangażowanie i pomysłowość podczas tworzenia prac plastycznych.

Dbając o zachowanie formy i kondycji fizycznej Członkowie Klubu uczestniczyli codziennie w zajęciach ruchowych. Wspomagając stan zdrowia wykonywali ćwiczenia z użyciem akcesoriów rehabilitacyjnych takich jak piłki, ciężarki, laski gimnastyczne, a także różne gry ruchowe. Zajęcia te stanowiły dobrą okazję do promowania wśród uczestników aktywnego stylu życia.

Seniorzy mieli także okazję ćwiczyć nie tylko swoją kondycję fizyczną ale i umysłową. Poprzez gry karciane, rozwiązywanie krzyżówek, rebusów i wykreślanek. Członkowie Klubu w formie zabawy trenowali swoją sprawność intelektualną. Zajęcia te sprzyjały w ćwiczeniu koncentracji i uwagi, jak również pomagały w nawiązaniu i podtrzymaniu relacji między Seniorami.

Członkowie Klubu Seniora uczestniczyli także w wyjeździe do Ośrodka Opiekuńczo-Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Jadownikach Mokrych i skorzystali z kilku atrakcji znajdujących się na terenie placówki. Seniorzy spędzili mile czas relaksując się w grocie solnej oraz  na basenie. Swoją kondycję fizyczną mogli usprawniać na sali rehabilitacyjnej korzystając z różnych sprzętów do ćwiczeń takich jak rowerek, bieżnia, orbiter czy rotor elektryczny. Aktywny pobyt w Ośrodku zakończył wspólny obiad na jadalni. Czas spędzony w Jadownikach Mokrych dostarczył wszystkim wiele wrażeń i przeżyć.

Klub Seniora w miesiącu marcu zaszczycił swoją obecnością Dyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej, ks. mgr lic. Zbigniew Pietruszka oraz ks. mgr Krzysztof Majerczak, Z-ca Dyrektora Caritas Diecezji Tarnowskiej. W spotkaniu uczestniczyli także ks. Marek Kogut, dyrektor Ośrodka Opiekuńczo-Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Jadownikach Mokrych oraz Pani Adriana Błaszczyk, kierownik Ośrodka i Klubu Seniora. Podczas wspólnej rozmowy Seniorzy mogli podzielić się swoimi myślami, potrzebami i przeżyciami związanymi z działalnością Klubu i zaprezentować Gościom kronikę prowadzoną przez panią Barbarę K. oraz swój hymn, piękne wiersze i piosenki, których autorami są sami Seniorzy. Spotkanie przebiegało w miłej  i radosnej  atmosferze.

Wprowadzony stan epidemii przerwał dalsze wydarzenia kulturalne i artystyczne w Klubie Seniora w Miechowicach Wielkich.