ZAJĘCIA ZDALNE- 11.12.2020 R.

Witam Państwa bardzo serdecznie,

Nastał grudzień a wraz z nim zapanował świąteczny klimat.

Dzisiaj więc zaproponuję Państwu jak zwykle pyszne danie oraz słodki akcent, ale w świątecznym wydaniu J

Jako pierwszy zatem przedstawię sprawdzony przepis na piernik, który to jest obowiązkowym świątecznym wypiekiem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi…Obowiązkowym składnikiem świątecznego wypieku jest oczywiście miód.

Właściwości zdrowotne miodu:

  • działa przeciwbiegunkowo
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • hamuje procesy miażdżycowe
  • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem

Przepis na: Piernik

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g cukru białego
  • 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej

Polewa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych

Wykonanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
  2. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. 
  3. Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  4. W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego

Drugą propozycją są gołąbki w zdrowszej, ulepszonej wersji.

Gołąbki z kaszą gryczaną można przygotować w ten sam sposób co te klasyczne na bazie ryżu. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną to praktycznie te same proporcje. Zamiast ryżu wykorzystujecie białą kaszę gryczaną niepaloną.

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej niepalonej:

  • jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość, jak białko roślin strączkowych.
  • Jest bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, której nasz organizm sam nie wytwarza, tylko trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Lizyna jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie na kondycję psychiczną.
  • Kasza gryczana jest bogata w błonnik

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone; połowę można zastąpić surowym mięsem mielonym lub białym serem rozdrobnionym widelcem)
  • 1-2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 l wywaru warzywnego (można dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby)
  • 15 liści białej kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej roślinny)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • sól

Wykonanie:

  1. Kaszę zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię kaszy), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
  2. Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.
  3. Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.
  4. Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
  5. Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.
  6. W misce mieszam ugotowaną, lekko ostudzoną kaszę, zeszkloną cebulę z grzybami, mięso lub biały ser i przyprawy oraz zioła na farsz.
  7. Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
  8. Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.
  9. Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
  10. Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.
  11. I gotowe ! Smacznego

 

Mam nadzieję, że przepisy wyżej wymienione nie sprawią Państwu za dużego kłopotu w wykonaniu a dostarczą smakowitych doznań.

Pozdrawiam,

Halinka


Przepisy do pobrania i wydruku w wersji papierowej: