ZAJĘCIA ZDALNE- 31.03.2021 R.

Witam Was Seniorzy. 

Nadchodzące święta Wielkiej Nocy znów spędzimy w mniejszym niż zazwyczaj gronie rodzinnym. Gotowania może będzie z tego tytułu mniej, jednak warto zadbać o to, by to, co pojawi się na świątecznym stole,  było zróżnicowane i smaczne

Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim jajko, dlatego też to właśnie ono występuje w większości świątecznych potraw. Można je podać na wiele sposobów: z majonezem, sosem tatarskim, rozmaitymi farszami, w sałatce czy żurku.

Poza jajkami na stole mogą znaleźć się:

  • Tradycyjny żur, najlepiej z chrzanem
  • Biała kiełbasa
  • Chleb
  • Wędzonka, na którą składają się kiełbasy lub schab
  • Sałatki przygotowane na wiele sposobów
  • Ciasta

Jajka z chrzanowym farszem


Składniki :

3 jajka
2 czubate łyżeczki serka twarogowego ( typu almette )
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka majonezu
sól i pieprz

Sposób przygotowania :

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane obieramy i przecinamy na pół. Delikatnie wyciągamy z każdego jajka żółtko. Żółtka umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy widelcem. Do żółtek dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Można widelcem . Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy połówki białek. Na koniec można udekorować zieleniną.

 Mazurek to część wielkanocnej tradycji w większości polskich domów. Co ciekawe ciasto to pojawia się w nich tylko raz w roku – właśnie przy okazji Wielkanoc

Składniki::

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1 żółtko
  • łyżeczka drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek zimnej wody

 

Do misy przesiać mąkę, następnie wkroić do niej kawałki zimnego masła, dodać pozostałe składniki i rozpocząć zagniatanie. Gdy ciasto będzie gotowe, należy owinąć je folią spożywczą i umieścić w lodówce. Dzięki temu po upieczeniu będzie ono kruche. 

Blachę należy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie rozwałkowane ciasto włożyć do formy, starając się jak najmniej go dotykać i ogrzewać. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy około 20 minut, cały czas obserwując – ciasto powinno się lekko zarumienić. Obserwacja jest bardzo ważna, gdyż ciasto kruche łatwo jest przepiec, a wtedy staje się twarde i niesmaczne. Zbyt krótkie pieczenie też nie jest wskazane, gdyż wewnątrz ciasto pozostanie surowe.

Kochani  zwyczajem jest ze zawsze przed świętami generalnie sprzątamy nasze podwórka, domy, myjemy okna odświeżamy nasze zasłony, firanki. Także część zajęć zorganizujemy na nasze porządkowanie przedświąteczne. Życzę Wam dużo siły i owocnej pracy