ZAJĘCIA ZDALNE- 11.12.2020 R.
Witam Państwa bardzo serdecznie,
Nastał grudzień a wraz z nim zapanował świąteczny klimat.
Dzisiaj więc zaproponuję Państwu jak zwykle pyszne danie oraz słodki akcent, ale w świątecznym wydaniu J
Jako pierwszy zatem przedstawię sprawdzony przepis na piernik, który to jest obowiązkowym świątecznym wypiekiem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi…Obowiązkowym składnikiem świątecznego wypieku jest oczywiście miód.
Właściwości zdrowotne miodu:
- działa przeciwbiegunkowo
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- hamuje procesy miażdżycowe
- leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
- jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem
Przepis na: Piernik
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g cukru białego
- 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
- 3 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych
Wykonanie:
- W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
- Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
- Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego
Drugą propozycją są gołąbki w zdrowszej, ulepszonej wersji.
Gołąbki z kaszą gryczaną można przygotować w ten sam sposób co te klasyczne na bazie ryżu. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną to praktycznie te same proporcje. Zamiast ryżu wykorzystujecie białą kaszę gryczaną niepaloną.
Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej niepalonej:
- jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość, jak białko roślin strączkowych.
- Jest bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, której nasz organizm sam nie wytwarza, tylko trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Lizyna jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie na kondycję psychiczną.
- Kasza gryczana jest bogata w błonnik
Składniki:
- 200 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone; połowę można zastąpić surowym mięsem mielonym lub białym serem rozdrobnionym widelcem)
- 1-2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 l wywaru warzywnego (można dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby)
- 15 liści białej kapusty
- 2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej roślinny)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
- 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- sól
Wykonanie:
- Kaszę zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię kaszy), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
- Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.
- Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.
- Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
- Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.
- W misce mieszam ugotowaną, lekko ostudzoną kaszę, zeszkloną cebulę z grzybami, mięso lub biały ser i przyprawy oraz zioła na farsz.
- Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
- Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.
- Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
- Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.
- I gotowe ! Smacznego
Mam nadzieję, że przepisy wyżej wymienione nie sprawią Państwu za dużego kłopotu w wykonaniu a dostarczą smakowitych doznań.
Pozdrawiam,
Halinka
Przepisy do pobrania i wydruku w wersji papierowej: