ZAJĘCIA ZDALNE-10.02.2021 R.

Dzień Dobry,

Witam Wszystkich na kolejnych zajęciach zdalnych.  Jutro   tłusty czwartek,

który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją tego dnia należy zjeść przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie pomyślność na cały rok. Niektórzy pączki i faworki zaczynają przygotowywać już dużo wcześniej.

  Przepis na pączki na parze:

  • 3 szt. Jajka
  • 15 dkg. masła
  • 5 dkg. drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczyptę soli
  • 1/2 szkl. mleka
  • 500 gramów mąki

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie wsypać cukier i dobrze rozmieszać. Tak przygotowany rozczyn z drożdży dodać do mąki, jajka, soli i cukru. Wyrobić ciasto pod koniec dodając roztopione masło.

Gotowe ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwa razy wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać krążki i ponownie odstawić aż lekko wyrosną.

Do garnka nalać wody, obwiązać gazą lub pieluchą tetrową i zagotować wodę. Kiedy woda będzie się gotować należy ułożyć kluski na gazy tak, aby się nie stykały, przykryć drugim garnkiem i gotować około 9-10 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem drewnianym czy są dobre w środku. Podawać ze śmietaną lub dżemem.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1łyżka spirytusu
  • 1/2 łyż. Cukru
  • 1/2 łyż soli
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Parę ćwiczeń do rozwiązania:

PORADNIK DLA SENIORA-odc. 8

 Źródło:

Jak korzystać z relacji i live’ów

Dziękuję i życzę miłego dnia.

Agata Dudek